понедељак, 18. новембар 2013.

Israel News урадио је интервју са амбасадором Израела Јосефом Левијем

Intervju sa ambasadorom Izraela Josefom Levijem


Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi u intervjuu za Israel News govori o bezbednosnoj situaciji u Izraelu, mogućnostima za rešenje izraelsko-palestinskog konflikta, opasnostima koje predstavlja nuklearni Iran, nedavnoj pojavi antisemitskih plakata u Beogradu i sličnostima između srpskog i jevrejskog naroda.

1. Postoji mnogo predrasuda o bezbednosnoj situaciji u vašoj zemlji. Možete li nam reći kakva je sigurnost građana u Izraelu?
- Izrael je sigurna zemlja. Svako ko poseti Izrael oseti neodoljivi puls života i njegovu raznoliku kulturu. Verujem da je Izrael sigurniji od mnogih drugih mesta na planeti koja važe za turističke destinacije. Naravno, ni za šta u životu ne postoje garancije, posebno kada govorimo o regionu Bliskog Istoka. Ja svakako pozivam Vaše čitaoce da dođu, otkriju moju zemlju i uživaju.
2. Izraelsko-palestinski konflikt je u centru pažnje najuticajnih svetskih medija. Da li je njihovo izveštavanje objektivno?
- Postoje mediji čija su izveštavanja izbalansirana i koji predstavljaju realnu sliku stvari. Međutim, Izrael je često u fokusu medija koji su puni predrasuda, koji neretko izvrću činjenice kako bi za sve okrivili Izrael i predstavili ga kao večnog krivca. Nedavno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da je 80 odsto britanskih Jevreja uvereno da je svetski servis Bi-Bi-Si-ja pristrasan i opsednut anti-izraelskom propagandom. Ja takođe verujem da je tako.
Bezočne kampanje nekih medija protiv Izraela u suštoj su suprotnosti sa onim što bi trebalo da predstavljaju profesionalni mediji. Ukoliko ste imali vremena da pratite njihova izveštavanja zasigurno ste bili svedoci da čine sve kako bi hvalili i glorifikovali Palestince, a u isto vreme demonizovali Izrael najbolje što umeju. Reč je o kampanji koja je deo globalne delegitimizacije Izraela. Međutim, ta kampanja nikada neće uroditi plodom, jer istina na kraju uvek ispliva na videlo.
 3. Da li je moguća primena takozvanog „dvodržavnog rešenja“ kada je izraelsko-palestinski mirovni proces u pitanju i da li je Jerusalim jedna od tačaka sporenja?
- Stvaranje dve države jedino je mirovno rešenje za višedecenijski izraelsko-palestinski konflikt. Kompromis je magična reč. Svaka od strana jednostavno mora da prevaziđe san i nadu da je moguće ispuniti sve težnje. Izrael veruje da je postizanje istorijskog sporazuma moguće, pa tako i pronalaženje rešenja za jedno od najkompleksnijih pitanja u okviru pregovora, pitanja budućnosti Jerusalima.
Međutim, za početak je neophodno da Palestinci reše da sednu za pregovarački sto i razgovaraju sa nama o svojim zahtevima. Palestinsko ignorisanje dijaloga trenutno je najveća prepreka za stvaranje dve države, jedne jevrejske i jedne palestinske, koje bi u miru živele jedna pored druge.
Pored toga, neophodno je da Palestinci priznaju Izrael kao dom jevrejskog naroda kao što je precizirano u odluci UN-a iz 1947. godine. Apsurdno je da Palestinci traže da budu priznati, dok u isto vreme odbijaju da nas prihvate kao jevrejsku državu.
 4. Da li postoji mogućnost preventivnog napada na Iran? Kako će se Izrael braniti ukoliko Iran postane zemlja koja raspolaže nuklearnim naoružanjem?
- Zemlja čiji lideri Izrael nazivaju „kancerogenim tumorom“ i koji smatraju da je postojanje Izraela „uvreda za celo čovečanstvo“ nikako ne sme da dođe u posed nuklearnog oružja. Čitava međunarodna zajednica mora da nađe način da spreči fanatični režim u Teheranu da napravi atomsku bombu. Verujemo da diplomatska i ekonomska kampanja protiv Irana može da uspe. Međutim, sat brzo otkucava, a prostor za postizanje mirovnog rešenja se sužava dok Iran nastavlja sa svojim vojnim nuklearnim programom.
Kad govorimo o Iranu, govorimo i o zemlji koja poriče da se Holokaust dogodio, a koja u isto vreme sanja novi Holokaust i uništenje jevrejske države. Iran pomaže terorističke organizacije poput libanskog Hezbolaha i Hamasa u pojasu Gaze. U isto vreme, Iranski režim kod kuće krši ljudska prava na najbrutalniji način kamenujući žene i vešajući nevine ljude.
Nuklearni Iran je najveća pretnja sa kojom se Izrael trenutno suočava i  za nas su sve opcije na stolu. Dužnost Izraela je da zaštiti živote svojih građana.
...

Комплетан интервју на: http://isra-news.net 

Нема коментара:

Постави коментар