недеља, 9. март 2014.

Нацисти у новој власти у Украјини

Извор: ISRA-NEWS.NET
Radikalne stranke iskoristile su previranja u Ukrajini i zauzele mnoge značajne funkcije u novoj vladi.
Ključna mesta preuzeli su ne samo radikalni desničari, već i političari koji veličaju nacizam. Odbranu Ukrajine od eventualne ruske agresije tako bi predvodio Andrej Parubij, koji je posle pada Janukoviča postao sekretar za odbranu i nacionalnu bezbednost.
Parubij je osnivač Socijal-nacionalne partije Ukrajine (SNPU), fašističke stranke formirane po ugledu na Hitlerove nacional-socijaliste, u koju su mogli da se učlane samo Ukrajinci.
Kasnije je iz nje nastala “Svoboda”, ekstremna desničarska stranka, na čelu sa Olegom Tjagnibokom, jednim od trojice političara koji su se u protestima u Ukrajini nametnuli kao vođe opozicije. “Svoboda” nije marginalna stranka, jer je na poslednjim izborima isplivala kao četvrta politička snaga i dobila 36 mesta u skupštini.
Za vreme protesta u Kijevu, aktivisti “Svobode” su zauzeli Gradsku većnicu i istakli rasistički logo “Bela moć”. Njihov lider Tjagnibok ne krije da mrzi Ruse, a kada se kandidovao za predsednika 2009, obećao je da će upotrebiti nuklearno oružje ako dođe do ruske invazije. Nedavno je dodao da će “prvo preklati sve Jevreje i Ruse”.
Parubijev zamenik postao je Dmitro Jaroš, vođa „Desnog sektora“, za kojim je Rusija raspisala međunarodnu poternicu jer je pozvao najtraženijeg ruskog teroristu Doku Umarova, da deluju protiv Rusije. „Desni sektor“ čini nekoliko radikalnih desničarskih grupa, među njima „Patrioti Ukrajine“, „Trizub“ i „Beli čekić“. Članovi „Desnog sektora“ su fudbalski navijači i huligani. U vreme protesta držali su pod okupacijom većinu državnih zgrada, a prema stranim izveštačima sa Majdana, bili su najagresivniji u sukobu sa policijom, bacali su Molotovljeve koktele i linčovali policajce.
Ni radikalna paravojna UNA-UNSO nije ostala kratkih rukava. Tatjana Černovol, njihova članica i novinarka poznata na Zapadu kao borac za slobodu reči, na čelu je Saveta za borbu protiv korupcije.
(Blic)

Нема коментара:

Постави коментар