недеља, 4. мај 2014.

Komemorativni skup u Jasenovcu


U nedelju, 4. maja, kod spomenika „Cvet“ biće održan komemorativni skup i odata počast stradalima i preživelima iz logora smrti Jasenovac.
U znak sećanja na logoraše koji su pre 69 godina goloruki krenuli na proboj iz dobro čuvanog ustaškog logora Jasenovac, u nedelju, 4. maja, kod spomenika „Cvet“ biće održan komemorativni skup i odata počast stradalima i preživelima iz tog logora.
Komemoraciji će prisustvovati predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko i hrvatski premijer Zoran Milanović.
Jasenovački logor bio je najveći koncentracioni logor u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali i koncentraciioni logor s najviše žrtava, navodi se u saopštenju Javne ustanove Spomen područja Jasenovac, javila je agencija Hina.
Logor Jasenovac osnovan je u leto 1941. na mestu predratne industrijske zone nedaleko od mesta Jasenovac, a delovao je do 22. maja 1945. godine.
Bio je to logor smrti, radni i sabirni logor.
Zatočenici jasenovačkog logora bili su Srbi, Romi i Jevreji zbog svoje etničke pripadnosti, kao i Hrvati, Slovenci, Bošnjaci (bosansko-hercegovački muslimani) i pripadnici drugih etničkih grupa koji su bili protivnici ustaške vlasti.
Prema rečima profesora dr Srboljuba Živanovića, Komisija za istinu o Jasenovcu je kao nezavisno telo 2008. godine utvrdila da je u Jasenovcu stradalo nešto više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma.
Prema nepotpunim podacima, Komisija je saopštila da je u NDH u logorima za decu, stradalo 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece, uzrasta do 14 godina.
Međutim, prema hrvatskim izvorima koje prenosi Hina, do sada se znaju imena ukupno 83.145 žrtava koncentracionih logora Jasenovac i Stara Gradiška. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.
Većina žrtava jasenovačkog logora ubijena je vešanjem ili hladnim oružjem. Budući da su zatočenici iscrpljivani teškim radom i da je ishrana u logoru bila oskudna a higijenski uslovi loši, mnogi su zatočenici umrli od gladi i bolesti.
Poslednji zatočenici su 22. aprila 1945. pokušali proboj iz logora, znajući da im je to jedina mogućnost da prežive. Ustaše su, svesni da će izgubiti rat, počeli sa unistavanjem ragove svojih zločina i likvidirati svedoke.
Proboj je preživeo 101 zatočenik.
Ustaše su nakon proboja spalili i minirali ostatke logora, a 23. aprila počeli su povlačenje prema Zagrebu.
Danas su od logorskih građevina ostali samo temelji, koji su sačuvani pod zemljom, a njihove su lokacije prema hortikulturalnom rešenju Bogdana Bogdanovića obeležene humkama i udubljenjima u zemlji.
(Tanjug)

Нема коментара:

Постави коментар